Friday 9 November 2012

Sal oculta / Hidden Salt

Hoy he leido un artículo sobre la sal oculta en los alimentos muy interesante, en una pagína web que se llama Medicinenet.com

En el mismo los autores nos expresan la preocupación que hay en América sobre la cantidad de sal que hay oculta en alimentos y cómo no siempre la sal que se consume viene de lo que nosotros agregamos a las comidas.
Hay ciertos alimentos que ya vienen salados "de fábrica" con cantidades altas de sodio.
Por ejemplo, el pan y la panadería industrial, una rebanada de pan puede llegar a tener 230mg de sodio lo que representa un 15% de la cantidad diaria recomendada, y parece que una rebanada no es mucho pero si se cuenta una en el desayuno, más un sandwich para comer y pan para la cena ya simplemente con el pan que hemos comido hemos superado la cantidad recomendada sin contar siquiera el resto de alimentos.
A mi personalmente me hace mi marido el pan sin sal en una máquina de esas eléctricas donde pones los ingredientes y sale el pan de molde hecho.
Los fiambres también, el pavo puede llegar a tener 1.050 mg de sodio que se agrega en el proceso de elaboración.
La sopa en lata o preparada puede llegar a tener 940 mg de sodio.
Y las pizzas son otra gran enemiga para la dieta sin sal, una sola rodaja puede tener 760 mg de soldio, lo que significa que con dos rodajas hemos llegado al límite recomendado diario.
El artículo recomienda intentar mirar las etiquetas de los productos y su cantidad de sodio.
No está mal recordar estos consejos de vez en cuando, la próxima vez que en el super me parezca buena idea comprar sopa para llevar a la oficina y calentarla en el microondas miraré bien le etiqueta.

This is an extract from an article I just read at Medicinenet.com

Hidden Salt in 'Salty Six'

In conjunction with today's National Healthy Eating Day, the AHA is highlighting the dangers of high sodium levels in common foods.
Researchers say the following "salty six" foods are the top sources for sodium in today's diets:
1. Bread and rolls - One piece of bread can have as much as 230 mg of sodium. That's 15% of the recommended daily amount. Although each serving may not sound like much, it can quickly add up throughout the day, with toast at breakfast, a sandwich at lunch, and a roll at dinner, etc.
2. Cold cuts and cured meats - Deli or pre-packaged turkey can have as much as 1,050 mg of sodium. It's added to most cooked and processed meats to reduce spoilage.
3. Pizza - One slice can have up to 760 mg of sodium. That means two slices accounts for a day's worth of salt.
4. Poultry - Packaged raw chicken often contains an added salt solution. Depending on how it's prepared the sodium level can quickly add up. Just 3 ounces of frozen and breaded chicken nuggets contains about 600 mg of sodium.
5. Soup - This cold-weather staple can contain a day's worth of sodium in a single bowl. One cup of canned chicken soup can have up to 940 mg of sodium.
6. Sandwiches - Breads and cured meats are already high in salt, and putting them together with salty condiments like ketchup and mustard can add up to more than 1,500 mg of sodium in a single sandwich.

How to Keep Salt in Check

Here are some tips to avoid salt overload:
  • Keep the "salty six" in mind when grocery shopping or ordering from a menu. Try having half a sandwich with a side salad rather than a whole sandwich, or limiting the cheese and adding extra veggies to pizzas.
  • Look for sodium levels in the nutrition facts label when grocery shopping, and calorie labeling information in restaurants.
  • Keep in mind that packaged foods like canned soup often contain more than one serving. Nutrition information like sodium content is based only one serving, so adjust accordingly.

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